Διεθνείς Σχέσεις & Συνεργασίες

Ακαδημαϊκός Συντονισμός

Ραυτόπουλος Ευάγγελος

Ευάγγελος Ραυτόπουλος

Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος στο Τμήμα ΔΕΠΣ του Παντείου Πανεπιστημίου. Ιδρυτικός Διευθυντής του διεθνούς επιστημονικού Κέντρου MEPIELAN (Mediterranean Programme for International Environmental Law and Negotiation) (www.mepielan.gr), που έχει επισήμως διαπιστευθεί ως UNEP/MAP Partner από το 2013, και Εκδότης του διεθνούς ηλεκτρονικού περιοδικού του Κέντρου με τίτλο MEPIELAN E-Bulletin (2010-2022). ΕίναιFellow στο Cambridge Centre for Environment, Energy, and Natural Resource Governance (C-EENRG), University of Cambridge (http://www.ceenrg.landecon.cam.ac.uk). Από το 2019, είναι εκλεγμένο Μέλος της Επιτροπής Συμμόρφωσης (Compliance Committee) της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Ακτών της Μεσογείου. Από το 2017 είναι επίσης εκλεγμένο Μέλος της World Committee of Environmental Law του IUCN (WCEL/IUCN).

Υπήρξε, επί σειρά ετών, νομικός Σύμβουλος στο the Mediterranean Action Plan/United Nations Environment Programme (MAP/UNEP) (1987-2010), καθώς επίσης και Ακαδημαϊκός Εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (1983-1985), Σύμβουλος Σπουδών και εκ των δημιουργών του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης/ Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησprojectευθυντής του Κέντρου ΜΕPIELAN συμμετέχει στην 40μελή Μediterranean Commission on Sustainable Development (MCSD) του Μediterranean Action Plan (MAP)-Barcelona Convention και το 2019 εξελέγη Μέλος της 6μελούς Steering Committee της MCSD ως Rapporteur.

Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Ph.D. Cantab.), Master Degree στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (LL.M. Cantab.) και Πτυχίο (με άριστα) από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξελέγη Ford Foundation Southern European Fellow of International Law στη Νομική Σχολή του Yale, Πανεπιστήμιο του Yale (1980 – 1982). Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα στην Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά.

Τα πεδία της ερευνητικής του ενασχόλησης περιλαμβάνουν: Θεωρία, Δίκαιο και Διαπραγμάτευση των Διεθνών Συνθηκών –  Θεωρία, Μεθοδολογία, Ιστορία και Φιλοσοφία του Διεθνούς Δικαίου – Θεωρία και Δίκαιο των Διεθνών Οργανισμών – Γλώσσα και Διεθνές Δίκαιο – Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Διακυβέρνηση Βιώσιμης Ανάπτυξης – Συμμετοχική Διακυβέρνηση και Σύμβαση του Aarhus – Kαθεστώτα Παγκόσμιας και Περιφερειακής Περιβαλλοντικής/Βιώσιμης Διακυβέρνησης με έμφαση στο Καθεστώς Περιβαλλοντικής/Βιώσιμης/Διακυβέρνηση του Μεσογειακού Χώρου – H ένταξη της Public Trust Approach στα Διεθνή Περιβαλλοντικά Καθεστώτα – Θεωρία και Τεχνική των Διεθνών Διαπραγματεύσεων ως Σχεσιακής Διαδικασίας Διακυβέρνησης Διεθνούς Κοινού Συμφέροντος – Η Σύμβαση του Aarhus και η ανάπτυξη Προσεγγίσεων, Αρχών, Διαδικασιών και Διεθνών Διασυνδέσεων Συμμετοχικής Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης.

Στείλτε μας τις προτάσεις σας!

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επιλέγοντας τον τομέα που σας ενδιαφέρει και μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις και προβληματισμούς σας!