Γιατί Κεφαλονιά & Ιθάκη;

Κεφαλονιά
& Ιθάκη:

Για αιώνες τα νησιά μας έχουν αποτελέσει γέφυρα πολιτισμών, ρευμάτων και ιδεών. Έχουν φιλοξενήσει μακραίωνους πολιτισμούς κι οι κάτοικοι τους υπήρξαν φορείς παραδόσεων που πάνε πίσω στα προϊστορικά χρόνια και τα Ομηρικά έπη. Διαθέτουν μοναδικό φυσικό κάλος, μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου με πλούσια βιοποικιλότητα, ξεχωριστή σε όλη τη Μεσόγειο. Τα νησιά μας όμως δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Οι Θιακοκεφαλονίτες

Πολλοί άφησαν τα νησιά μας και περιπλανήθηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης με τον νόστο της επιστροφής στην πατρίδα. Πνεύματα ανήσυχα, ασυμβίβαστα και ανατρεπτικά, οι κάτοικοι των νησιών έζησαν σκληρότερα ίσως από πολλούς άλλους νησιώτες και Έλληνες, συρράξεις και πολέμους, εξορίες και διωγμούς αλλά και την ξενιτιά. Όλα τούτα δημιούργησαν μία μεγάλη και δραστήρια κοινότητα στα νησιά και την ομογένεια στα πέρατα του κόσμου, με καινοτόμες ιδέες, επιχειρηματικές επιτυχίες, πολιτικές παρεμβάσεις, κοινωνική συνεισφορά και επιστημονικές πρωτιές. Η Θιακοκεφαλονίτικη διασπορά είναι η πιο δυναμική και εύρωστη ομάδα της ελληνικής ομογένειας.

Όμως τα νησιά μας για αιώνες, εκτός από ιδέες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ρεύματα και πολιτισμό, παρήγαγαν και πλούτο. Εγχώριο και εξαγώγιμο. Στον πρωτογενή τομέα, Κεφαλονιά & Ιθάκη διακρίθηκαν για την οινοπαραγωγή, την τυροκομεία, τη μελισσουργία. Στα νεότερα χρόνια αναδείχθηκε η μεταποίηση και μικρές παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες, που όμως μπόρεσαν να διεμβολίσουν τεράστιες διεθνείς επιχειρήσεις στον τομέα του γάλακτος, της ιχθυοκαλλιέργειας, του οίνου, του ελαιόλαδου.

Εξαιρετικά επιτυχημένα παραδείγματα ατομικής επιτυχίας αλλά και συλλογικής δράσης όπως ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας, που δείχνουν ότι ο πλούτος μπορεί να παράγεται και εντός των νησιών μας και όχι μόνο εκτός ή από τον τουρισμό, που ασφαλώς τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε αιχμή της εξωστρέφειας του νησιού.

Συνεταιρισμός Ρομπόλας

Για όλους αυτούς τους λόγους Κεφαλονιά & Ιθάκη μπορούν να αποτελέσουν μοντέλο αυτοδύναμης ανάπτυξη για τους κατοίκους της, την ομογένειά της και εν τέλει για ολόκληρη της χώρα.

Στείλτε μας τις προτάσεις σας!

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επιλέγοντας τον τομέα που σας ενδιαφέρει και μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις και προβληματισμούς σας!